De tuinen bij de waterburcht Anholt


Proloog

Anholt

In het uiterste westen van het Münsterland, vlakbij de Duits-Nederlandse grens, ligt Schloss Anholt, één van de grootste waterburchten van Westfalen.

De geschiedenis van de tuinen van Anholt is tot op de zestiende eeuw terug te voeren. De barokke tuinen zijn rond 1705 aangelegd. De Düsseldorfse tuinarchitect Maximilian Friedrich Weyhe ontwikkelde de tuinen in de negentiende eeuw verder en voerde een Engelse stijl door.

Na de vernielingen die in de Tweede Wereldoorlog werden aangericht, is de burcht opnieuw opgebouwd en zijn de tuinen vanaf 1964 naar barok voorbeeld gereconstrueerd. Bezoekers die nu door het park met de watertuin, het 'bosquet', de grachttuin, de doolhof en de wilde weide wandelen, worden getrakteerd op een mooie combinatie van barokke tuinarchitectuur en Engelse landschapsarchitectuur.

Niet ver van het slot ligt nog een attractie: Anholter Schweiz. In een kunstmatig aangelegd landschap, gebaseerd op het meer van Luzern in Zwitserland, weet dit wildpark veel bezoekers te trekken.