Park Benrath


Proloog

 

 

Tot op de dag van vandaag presenteert het gebouwencomplex van Schloss Benrath zich nog altijd als een totaalkunstwerk (Gesamtkunstwerk), volgens het ontwerp van Nicolas de Pigage van ca. 1755. Slot, park en waterelementen vullen elkaar wederzijds aan en vormen gemeenschappelijke referentiepunten. Zo corresponderen de vertrekken in het kasteel met bepaalde gedeelten van de tuin. De spiegelvijver hoort bijvoorbeeld bij de koepelzaal, terwijl de Engelse en Franse tuinen bij de privévertrekken van de keurvorst resp. de keurvorstin horen.

Nicolas de Pigage heeft het park met behulp van assen streng geometrisch verdeeld. Het dierenpark werd omgevormd tot een geometrisch ingedeeld jachtgebied. Lanen doorsnijden het terrein nog altijd en vormen een ster met een cirkel als middelpunt.

De Franse tuin van de keurvorstin in het oosten wordt omzoomd door watervallen en onderverdeeld door barokke bloemperken.

De tuin van de keurvorst in het westen is een Engelse tuin in het klein, die onderdak biedt aan diverse zeldzame bomen. Hierop sluit een tuin in 1950's stijl aan.

Voor de orangerie bevindt zich een gereconstrueerde tuin in barokstijl met grote bloemenperken ('parterres') rond een fontein.

De keukentuin, omgeven door hoge bakstenen muren, voorzag het slot in de 18e eeuw van groenten. Nu groeien hier weer leifruitbomen, groenten, kruiden en bloemen.

Voor de EUROGA 2002+Dezentrale Landesgartenschau (gedecentraliseerde nationale tuinexpositie) hebben de verschillende gedeelten van de tuinen een uitgebreide onderhoudsbeurt gehad, in het kader waarvan ze gereconstrueerd en gerestaureerd zijn.