Klooster Dalheim


Proloog

Blick auf den ehemaligen Abtsgarten mit Gartenhaus () Foto: LWL/WALB/Gerbaulet. 2003

Dalheim is een van de weinige voormalige kloosters in Noord-Duitsland waar bezoekers vandaag de dag nog een indruk kunnen krijgen van hoe het complex er in de barokke periode uitzag. Na een geschiedenis met allerlei bestemmingswisselingen werd hier in 1429 een Augustijnerklooster gevestigd. Als gevolg van de secularisering werd dit gebruik in 1803 beëindigd. Een olieschilderij uit 1739 geeft een beeld van de bloeitijd van de tuinen in de barokke periode.

Op het schilderij is ten westen van de kloostermuur de 'Eichkamp' te zien waar de kloosterlingen varkens hielden. De abtstuin is een van de centrale elementen van het complex.

Ten zuiden van het klooster ligt de conventstuin. Deze bestond uit een aantal terraslagen die via trappen met elkaar in verbinding stonden. Aantrekkelijke elementen hier waren de twee fonteinen. Bij archeologische opgravingen werden restanten van de fonteinen en van voormalige steunmuren en trapconstructies gevonden.

Sinds 1979 is het complex eigendom van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe dat hier het Westfaals kloostermuseum heeft gevestigd.