Schlosspark Dyck


Proloog

 

 

Het kasteel Dyck is een waterkasteel omgeven door een pittoreske Engelse landschapstuin. Het kasteel en de bijgebouwen zijn over vier eilanden verdeeld; het barokke karakter dateert uit de 17e eeuw. Meer dan 900 jaar is kasteel Dyck in het bezit geweest van de vorsten en graven van Salm-Reifferscheidt-Dyck. Sinds de oprichting van de stichting “Schloss Dyck” in 1999 is kasteel Dyck, mede dankzij steun vanuit de publieke sector, een centrum van tuinkunst en landschapscultuur met internationale focus.

Na een zorgvuldige restauratie presenteert het kasteelpark zich nu weer zoals het begin 19e eeuw door Thomas Blaikie in samenwerking met de toenmalige kasteelheer werd aangelegd. De bezoeker komt eerst door een aantal thematische en voorbeeldtuinen, waarna interessante lanen en beschaduwde bospaden naar het kasteel en de diverse historische parkgedeelten voeren. De uitgestrekte grasvelden en licht glooiende heuvels vormen de ideale omgeving voor de meer dan 200 jaar oude boomgroepen en solitaire bomen die hier tot volle wasdom zijn gekomen.

 

De weidse kasteelweiden zorgen in april voor bijzondere bloemenpracht, en de mooie azalea’s en rododendrons in mei. Het schiereiland met de oranjerie, waar bloemperken en tuinkamers met vaste planten duidelijke lijnen aangeven, is kleinschaliger vormgegeven. Het park herbergt een zeer diverse en goed onderhouden collectie bomen en struiken. In Europa zijn er weinig tuinen of parken die zich hiermee qua leeftijd of diversiteit kunnen meten.