Bereikbaarheid en onderlinge verbindingen


Milieuvriendelijk verkeersconcept en Slow Traffic

Een van de kerndoelen van het totale project is de bereikbaarheid van tuinen en parken in de regio verbeteren en daarbij zoveel mogelijk bezoekers via een milieuvriendelijk verkeersconcept aantrekken. In het kader van een "slow-traffic-strategie" moeten de bezoekers ertoe worden aangezet de auto te verruilen voor een milieuvriendelijk vervoersmiddel en langer op dezelfde plek door te brengen. Dit omvat ook het weghalen van barrières in de tuinen.

In Surrey en Cheshire (Engeland) heeft het EGHN gedurende een periode van drie jaar daarom verschillende projecten met succes getest. Daar laten steeds meer mensen hun auto staan en maken ze gebruik van bus- en treinverbindingen om de parken en tuinen te bezoeken: bussen pendelen op optimale tijden tussen de dorpen en steden en de tuinen in de omgeving; bovendien biedt de nauwe samenwerking met een spooronderneming tuinliefhebbers de mogelijkheid hun doel snel en zonder tijdverlies te bereiken. In combinatie met effectieve marketinginitiatieven zoals de introductie van combitickets wordt het bezoek aan een park of tuin een belevenis, die ook prijstechnisch aantrekkelijk is. Op diverse manieren, waaronder in tijdschriften en via internet, wordt hiervoor reclame gemaakt.

Initiatieven voor het weghalen van barrières in de tuinen waren het realiseren van een met borden met braille aangegeven route voor slechtzienden in Frankrijk, de verbetering van wegen en een "Easy-Access"-plattegrond met daarin aangegeven de hoogteverschillen en zitgelegenheden in Hestercombe Gardens (Engeland).

In Nordrhein-Westfalen komt het goede fietspadennet het bezoek aan tuinen en parken al jarenlang ten goede, evenals digitale routeplanners, die toeristen en tuinliefhebbers op internet vinden. De EGHN-partners in Engeland en Frankrijk beseffen dit nu ook en zij integreren dit concept nu stap voor stap in hun projecten.

Het idee van het EGHN overtuigt hier opnieuw: ook partners buiten de eigen landsgrenzen profiteren van de verschillende competenties.

EGHN-Reports:

EGHN_Access Review Hestercombe Gardens (pdf-file, 2,7 MB)

EGHN_Access Review Schloss Dyck (pdf-file, 3,6 MB)

EGHN_Access Review Tatton Park (pdf-file, 0,8 MB)

EGHN_Access Review Painshill Park (pdf-file, 0,7 MB)

EGHN_Access Review Parc Oriental (pdf-file, 1,5 MB)

EGHN_Slow Traffic Strategy (pdf-file, 0,7 MB)

EGHN_Access Final Report (pdf-file, 2,2 MB)