Brückenpark Müngsten

– Natuur ontmoet techniek, industrieel design versterkt een idylle


Proloog

 

 

Waar natuur techniek ontmoet en industrieel design een idylle versterkt: zo kan men het in 2006 aangelegde cultuurlandschapspark onder het beroemde viaduct bij het Duitse Müngsten het beste typeren.

Het heuvelachtige terrein met terrassen en de in het verkeersvrije dal langs de Wupper gelegen weidegebieden nodigen uit tot heerlijk verpozen. Hoge uitkijkpunten boven de rivier de Wupper, plateaus vlakbij het wateroppervlak en strandachtige locaties zorgen voor een gevarieerde ervaring. De ophogingen die voor de bouw van het park al bestonden, worden afgegrensd door de steile oevers van gestapelde blokken zandsteen waarmee tevens wordt voorkomen dat bezoekers via de oeverlijn de Wupper in kunnen. Zo is zowel rekening gehouden met de belangen van natuurbescherming als die van waterbeheer.

Het park krijgt een rustige uitstraling door het ingehouden materiaalgebruik (beton, zandsteen, hout) en de zorgvuldig gekozen kleurstelling (antraciet).