Neuland-Park


Proloog

 

 

 

Sinds de Landesgartenschau (landelijke tuinexpositie) in 2005 heeft Leverkusen een modern park dat de binnenstad via verkeersaders verbindt met het rivierpanorama op de Rijn.

Het doel van de tuinexpositie, namelijk een voormalige vuilstortplaats die tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw actief werd gebruikt tot een groen landschap te transformeren, overtuigt zowel in milieutechnische als stedenbouwkundige zin. Het Neuland-Park is nu een groen toevluchtsoord in dit stadsdeel dat gedomineerd wordt door industrie.

Tegen de achtergrond van de aangrenzende Bayerfabriek ontstonden acht niveaus, die terrasgewijs in de vorm van een boemerang werden aangelegd, met kleurrijke bloemperken, thematische tuinen, grote grasvlakten waar men kan picknicken en een aantal speeltuinen. Deze ontwerpelementen vormen een modern parklandschap, dat door middel van een basisstructuur van twee hoofdwegen en een aantal kleinere wegen in verbinding staat met de verschillende niveaus. Door middel van futuristische voetgangersbruggetjes is de nieuwe Rijnboulevard hier met de rest van het terrein verbonden.

De landschapsarchitect Rüdiger Brosk uit Essen wilde niet dat de geschiedenis van het terrein vergeten werd. De ‘kunstmatigheid’ van het landschap blijkt duidelijk uit streng architectonische elementen die in schril contrast staan met het gerenatureerde rivierlandschap van het riviertje de Dhünn, dat in het kader van de landelijke tuinexpositie van zijn betonnen bed werd bevrijd.

De burgers van Leverkusen werden al vroeg bij het project betrokken, want het park moest dusdanig worden vormgegeven dat ook zij vrede konden hebben met het gebied. De Bürgerallee (burgerlaan) met 120 door burgers geschonken essen en amberbomen is daarvan een levend voorbeeld.