Merrion Square Park


Proloog

 

Merrion Square Park – in Dublin beter bekend als het Archbishop Ryan Park – ligt ten zuiden van het centrum van Dublin en staat bekend als een van de mooiste Georgiaanse pleinen van deze stad.

Rond 1760 werd begonnen met de bouw van de Georgiaanse townhouses die om het park liggen. Oorspronkelijk was het park een plein dat particulier bezit was en alleen toegankelijk was voor de aanwonenden.

 

 

Het unieke van dit park is dat het nu is opengesteld voor het publiek en mensen van alle leeftijden in dit mooi onderhouden complex mogen recreëren. Het park is een mooi voorbeeld van de geslaagde aanpassing van een typisch Georgiaans plein aan de eisen van modern, intensief gebruik. Op 4,8 hectare kunnen de bezoekers genieten van een park dat ze even de dagelijkse stedelijke beslommeringen doet vergeten.

De oorspronkelijke, structuurbepalende beplanting wordt nu aangevuld door vaste planten, per seizoen wisselende bloemperken en voorjaarsbloeiers. Bovendien bezit het park een aantal interessante beelden en een collectie oude gaslantarens uit Dublin.