Staatspark Karlsaue


Proloog

 

 

 

De oudste delen van het grote barokke park van landgraaf Karl (1654 - 1730) dateren van 1680 toen de landgraaf von Hessen-Kassel besloot een tuin te laten aanleggen bij zijn residentieslot. De sleutelelementen van de barokke basisstructuur met de drie hoofdassen die ontspringen bij de bowlinggreen voor de oranjerie, het grote bassin en het eiland "Siebenbergen" zijn bij de vanaf 1785 uitgevoerde omvorming tot landschapstuin behouden gebleven. Daarom bestaat het park uit een aantrekkelijke mix van barokke elementen zoals de lange rechte lanen en kanalen en effectief gearrangeerde "natuurlijke" partijen met verschillende struiken en groepjes bomen. In de herfst biedt de kleurenpracht van de bladeren een indrukwekkend beeld.

Het botanische hoogtepunt is het eiland "Siebenbergen" in de zuidwestelijke punt van het park. Dit is in 1822 door toedoen van hoftuinier Hentze omgevormd tot een kleinood dat in alle jaargetijden door zijn grote verscheidenheid aan planten, heesters, struiken en bloemen, waartussen pauwen lopen te pronken, een lust voor het oog is.

Naast de oranjerie staat het "Marmorbad"-paviljoen (marmeren bad), waarin zich een van de belangrijkste pronkvertrekken uit de Duitse barokperiode bevindt met verfijnde sculpturen en reliëfs.