De Kleefse Tuinen


Proloog

 

 

 

 

Graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) creëerde bij Kleef een barok parklandschap dat in de 17e eeuw vrij uniek was. Zijn ideeën waren van grote invloed op de vormgeving van tuinen in heel Europa en dienden als voorbeeld voor onder andere het kasteelpark Sanssouci in Potsdam.

Nog altijd wordt de stad Kleef omgeven door lanen, parken en tuincomplexen. De nieuwe dierentuin met zijn amfitheater en het lange Prins Maurits-kanaal in het noordwesten zijn goed behouden gebleven. Bij het amfitheater staat een beeld van de godin Minerva. Boven het amfitheater is het patroon waarmee de zichtcorridors zijn vormgegeven nog duidelijk af te lezen. Deze corridors komen in een ster bijeen bij de Stern- en Kleverberg. Van hieruit is er verder uitzicht in de richting van de Schwanenburg in Kleef en tot aan kasteel Moyland. Het systeem van blikassen en zichtcorridors is indertijd door de natuurlijke integratie van de Klever Berg topografisch zeer afwisselingsrijk in het parkcomplex betrokken.

Het Prins Maurits-kanaal is een voortzetting van de grote as van het amfitheater en stuurt de blik over de Rijn naar de Eltenberg met de Romaanse kloosterkerk Hochelten als verder 'point de vue'. Aan het uiteinde van het Prins Maurits-kanaal aan de Tiergartenstraße liggen twee vierkante eilandjes die worden omgeven door grachten.