Regionale Routes


Tuinen, cultuurlandschappen, regionale identiteit

In de regio's van het "European Garden Heritage Network" zijn de kleine en grote parken en tuinen de uitgangspunten aan de hand waarvan men tuinkunst, natuur, geschiedenis, cultuur en regionale identiteit kan ervaren, nieuwe en verborgen zaken ontdekt, het bekende met andere ogen bekijkt en geniet van de bijzondere aspecten van de verschillende cultuurlandschappen. Elke "Weg naar de tuinkunst" valt onder een regionaal thema waarmee de aandacht wordt gevestigd op het karakteristieke en vaak ook verrassende van een regio.

Met het regionale thema als verbindend element is het niet noodzakelijk de "Wegen naar de tuinkunst" in een bepaalde volgorde af te reizen. Meer nog dan de weg op zich zijn het ontdekken van de regio's en het ontspannen op locaties die de aandacht verdienen - en daarvoor zintuiglijke indrukken, innerlijke rust en een prettige vrijetijdsbesteding teruggeven - het doel van de routes. Deze website biedt een eerste inzicht in de regionale tuin- en cultuurlandschappen.

De (virtuele) reiziger vindt hier de benodigde informatie voor een bezoek aan de parken en tuinen, musea, historische dorpen en steden, wandelroutes door aantrekkelijke stadsdelen, plaatsen of natuurschoon, voor het genieten van regionale specialiteiten of om zich te ontspannen op plekken met hun eigen bijzondere uitstraling.

Routes en Thema's

Duitsland:
Ostwestfalen-Lippe
The "Garden Route of Cultural Events" with the anchor garden Kurpark Bad Driburg is presenting Ostwestfalen-Lippe, in the east of North Rhine-Westphalia
Münsterland / North Rhine-Westphalia:
"Gardens in the Münsterland castle and park landscape" with Schlosspark Nordkirchen as anchor garden is the central theme for the second route.
Ruhrgebiet / North Rhine-Westphalia:
"Parks and gardens as an element of urban development"
(with Haus Ripshorst in the Emscher Landscape Park as anchor garden)
Rheinland / North Rhine-Westphalia:
"Inward and outward views: gardens, architecture, landscape"
(with Schlosspark Dyck as anchor garden)
 
North Hesse / Hesse:
"Tuinen en parken in Noord-Hessen - het land van de gebroeders Grimm"
(with Bergpark Wilhelmshöhe as anchor garden)
Frankrijk:
 
Pays de la Loire:
The art of living and gastronomy around the gardens in Pays de la Loire with Parc Oriental de Maulévrier as anchor garden is the motto for the Loire valley.
Bretagne:
De route met het thema "Tuinkust" doet elf parken en tuinen aan met een kwaliteit en veelzijdigheid die zelfs tuinliefhebbers en professionals nog zullen weten te verrassen. De parken en tuinen liggen in een veelzijdig cultuurlandschap dat ook profiteert van het bijzondere klimaat en de lange geschiedenis van deze kustregio.
Engeland:
 
Surrey:
The Evolution of Parks and Gardens over Time (with Painshill Park as anchor garden)
 
 
Cheshire:
Picturesque Cheshire (with Tatton Park as an anchor garden)
 

Cheshire:
Myths and Legends (with Tatton Park as an anchor garden)
 
 
Somerset:
Reflective Landscapes (with Hestercombe Gardens as anchor garden)
 
Belgie:
 
West Flanders:
Living in a green environment - Gardens in Bruges and the Bruges region with Bulskampveld as anchor garden
Nederlanden:
 
Limburg:
Groene geheimen langs de Maas with the Botanic Garden in Kerkrade as anchor garden

 

Deze wegen naar de tuinkunst worden aangevuld door de tuinen van de "Europese thema's". Hierbij staan de verbindende elementen van de verschillende periodes in de Europese tuinkunst op de voorgrond. Deze Europese dimensie kunt u ontdekken tijdens een virtuele reis op deze website, maar een fysiek bezoek aan deze tuinen geeft een nog beter inzicht in het gemeenschappelijke culturele erfgoed dat Europa op het gebied van tuinen bezit.

Hoe u deze veelzijdigheid benadert, van welk jaargetijde en welke sfeer u wilt genieten, hoe u zich laat bevangen door de uniciteit van de locaties en hoe lang u daar verpoost, laten wij over aan uzelf, uw stemming en de vrije tijd die u tot uw beschikking hebt.