Regionale Routes


Wegen naar de tuinkunstDe parken en tuinen in het Europese tuinennetwerk zijn ideale uitgangspunten om tuinkunst, natuur, geschiedenis, cultuur en de identiteit van de regio's in samenspel te beleven: bezoekers kunnen nieuwe en verborgen zaken ontdekken, het bekende met andere ogen bekijken en van het bijzondere van een cultuurlandschap genieten!

Elk van de momenteel elf tuinroutes in Engeland, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland gaat uit van een thema waarmee de aandacht wordt gevestigd op hetgeen een regio kenmerkt. Daarnaast worden aantrekkelijke elementen van het cultuurlandschap in de tuinroutes opgenomen. Als "Wegen naar de tuinkunst" versterken de routes het bewustzijn van de betekenis van parken en tuinen voor stedenbouw, monumentenzorg, cultuurtoerisme en duurzame ontwikkeling, en voor de regionale identiteit.

Momenteel presenteren zo'n 150 parken en tuinen, musea, historische stadskernen en moderne architectuur evenals de aanbieders van regionale producten en natuurparken zich in de negen regionale routes. Of men nu in Frankrijk aan de Loire is, in Engeland in het heuvellandschap van Cheshire of in Duitsland in het gebied rond de Niederrhein: op weg van de ene tuin naar de andere kan men de bijzonderheden en de veelzijdigheid van de Europese regio's ontdekken.

Voorbeeld Engeland: De regio Somerset, gelegen in het zuidwesten van Groot-Brittannië, onderscheidt zich door nog onaangetaste landschappen, variërend van de 'white cliffs' van kalksteen, heuvels van zandsteen en vochtige gebieden tot talloze marktplaatsen, kastelen en tuinen die het bekijken waard zijn. De ankertuin van Hestercombe met zijn landschapstuin uit de 18e eeuw, een Victoriaans terras uit de 19e eeuw en een formele tuin uit het Edwardiaanse tijdperk toont de traditionele Britse tuincultuur in optima forma. In de regio Surrey kan men de ontwikkeling van de tuinkunst op een klein oppervlak perfect volgen en beleven. Het "pittoreske Cheshire" leeft van de parken en tuinen en mythes en legenden leven hier voort - dit zijn de thema's van de beide routes in deze regio in het noordwesten van Engeland.

Voorbeeld Duitsland: De tuinroutes in Nordrhein-Westfalen zijn gebaseerd op regionale projecten die al een aantal jaren bestaan en verder ontwikkeld zijn, zoals "EUROGA 2002+ Landschaft und Kultur an Rhein und Maas" aan de Niederrhein, de "REGIONALE LINKS UND RECHTS DER EMS" in het Münsterland, de "Straße der Gartenkunst zwischen Rhein und Maas" in het Rheinland of het project "Garten_Landschaft OstWestfalenLippe". Het Roergebied was jarenlang alleen als industrie- en arbeidersregio bekend. Steeds meer worden parken en tuinen hier nu belangrijke elementen van een nieuwe en duurzame stadsontwikkeling.

Voorbeeld Frankrijk: Een dicht rivierennet, 450 km kust, uitgestrekte velden en de kastelen van de landadel kenmerken het Loiredal. Rondom de ankertuin Parc Oriental in Maulévrier kan men allerlei juweeltjes op het gebied van de tuinkunst ontdekken. Deze tuin is een van de grootste Japanse tuinen van Europa met 300 plantensoorten en lichtinstallaties. In combinatie met regionale bijzonderheden als de wijn- en ciderproductie, vis en oesters of een museum over de zoutproductie kan men hier genieten van de tuinkunst terwijl alle zintuigen geprikkeld worden!

De tuinroutes hebben zich ook bewezen als startpunten voor verdere samenwerking en voor het bevorderen van de regionale economie. Regionale thema's dienen als "groene wegwijzers" en verbindende elementen. Daarom is het ook niet vereist de "Wegen naar de tuinkunst" in een bepaalde volgorde te bereizen. Het doel van de "Wegen naar de tuinkunst" is veeleer regio's ontdekken, nieuwe indrukken opdoen en plaatsen opzoeken die de aandacht van de reiziger trekken. De presentatie van de lokale tuincultuur staat bij de parken en tuinen van de "Regionale routes" eenduidig op de voorgrond. Bezoekjes aan deze regionale tuinparadijzen geven een fantastisch inzicht in het gemeenschappelijke tuinerfgoed van Europa.

Het doel van het EGHN is nog meer interessante regio's voor het netwerk winnen. Aan de bezoekers wordt daarmee een nog breder aanbod geboden aan aantrekkelijke mogelijkheden om de tuincultuur op regionaal niveau te leren kennen en waarderen en inzicht te krijgen in de Europese gedachte achter het tuinennetwerk.

Het centrale informatieplatform voor de tuinroutes en het EGHN is de website www.eghn.eu. Hier vindt de bezoeker foto's van de tuinen en informatie in het Engels, Duits en Frans.

Voor Limburg en voor vier regio's in Nordrhein-Westfalen zijn er bovendien eigen tuingidsen die bezoekers over de verschillende stations van een tuinroute informeren. U kunt deze informatieve brochures van deze website downloaden:

Gidsen tuinrouten:

EGHN_Route Ostwestfalen-Lippe (pdf-file, 4,8 MB, deutsch, engl., franz.)

EGHN_Route Münsterland (pdf-file, 5,5 MB, deutsch, engl., franz.)

EGHN_Route Ruhrgebiet (pdf-file, 3,6 MB, deutsch, engl., franz.)

EGHN_Route Rheinland (pdf-file, 4,2 MB, deutsch, engl., franz.)

EGHN_Route Limburg (pdf-file, 4,2 MB, niederländisch, dt., engl., franz.)


EGHN Reports:

EGHN_Case Study "Gardens cultivating local pride and regional standing" (pdf-file, 2 MB)

EGHN_Case Study "Gärten fördern lokale Strukturen und regionale Identität" (pdf-file, 2 MB, deutsch)

EGHN_Case Study "Les jardins promeuvent les structures locales et l'identité régional" (pdf-file, 2 MB, franz.)

EGHN_Paper on voluntary work "Renaissance bürgerschaftlichen Engagements" (pdf-file, 0,3 MB, deutsch)

EGHN_Value and impact assessment of Tatton Park (pdf-file, 0,9 MB)
.