Kasteeltuin bij de Sababurg,
het kasteel van Doornroosje


ProloogIn de ruïne van het middeleeuwse kasteel Sababurg, dat beter bekend is als het kasteel van Doornroosje, houdt een kleine ommuurde tuin de herinnering aan een traditie van moes- en siertuinen bij kastelen in stand. In deze tuin nemen de rozen, die deels langs de oude muren omhoog klimmen, een bijzondere plaats in. Verder vallen hier veel, op traditionele wijze gekweekte bloemen en struiken, kruiden en geneeskrachtige planten te ontdekken die nauw verweven zijn met de geschiedenis van dergelijke tuinen.

 

Rechte paden, met bloemperken aan weerszijden, een halfronde open plek met een fontein, een haagbeukprieel en een rozenboog zijn belangrijke accenten van deze tuin met zijn vele formele elementen.

Aan de achterzijde, bij de oostelijke paleistoren, groeit een prachtig exemplaar van de zeldzame "Kiftsgate"-roos. Dit is een kleinbloemige wilde klimroos uit de Himalaya die medio juni in volle bloei staat. De kasteeltuin wordt gecomplementeerd me een kruiden- en moestuin. Deze tuin, die door een houten schutting wordt omgeven en van regelmatig aangelegde perken is voorzien, verenigt op aansprekende wijze het nuttige met het aangename.