Kasteelpark Wendlinghausen


Proloog

Parkansicht mit Schlossturm () Foto: LWL/WALB/Gerbaulet 2003

In het Lipper-gebergte ligt het tussen 1613 en 1616 door Hilmar von Münchhausen gebouwde waterslot Wendlinghausen. Dit eenvoudige slot is een typisch voorbeeld van de Wezerrenaissance. Sinds 1731 is het representatieve complex bezit van de familie von Reden.

Het bestaan van het park is te danken aan Ernst von Reden (1806 – 1869), die in een voormalig weiland van 2 hectare groot allerlei exotische bomen en struiken aanplantte.

Na de Eerste Wereldoorlog liet zijn kleinzoon Otto von Reden (1877 – 1962) het park door tuininspecteur Paul Lässig uit Magdeburg opnieuw inrichten. Hij creëerde doorzichten en liet exotische bomen planten zoals de enorme treurbeuk en de Kaukasische sparren. Verdere bijzondere bomen zijn een bijna tweehonderd jaar oude tulpenboom, een vleugelnoot en een Japanse magnolia. Indrukwekkende naaldbomen hier zijn een ca. 180 jaar oude hemlockspar, een aantal reuzenlevensbomen en zeldzame Kaukasische sparren. In het voorjaar verwelkomen allerlei voorjaarsbloeiers zoals sleutelbloemen, helmbloemen, bosanemonen of sterhyacinten (Scylla) en paasbloemen de bezoekers.