Bergpark Wilhelmshöhe


Architectuur en tuinkunst ingebed in een mooi landschap

 

 


Het slotpark Wilhelmshöhe, gelegen tegen de flanken van het Habichtswald, bestaat uit de combinatie van een barokke tuin met een uitgestrekte landschapstuin. Het park met zijn beroemde watervallen en fonteinen, bekroond met een groot beeld van de mythische held Hercules, is al drie eeuwen lang de belangrijkste bezienswaardigheid van Kassel.

De plannen die landgraaf Karl (1670-1730) had voor de aanleg van een barok park zijn nooit helemaal voltooid, maar bepalen tot de dag van vandaag het uiterlijk van het totale park. Met name het achthoekige gebouw met het beeld van Hercules en de onderliggende waterval en wateroppervlakten vormen het dominante element van de centrale as van het park die ten oosten van het kasteel vanaf de Wilhelmshöher Allee tot aan de stad loopt.

Aan beide zijden van de hoofdas ligt de landschapstuin die landgraaf Wilhelm IX van Hessen-Kassel vanaf 1786 liet aanleggen en die later verder naar het noorden werd uitgebreid. Hier bevindt zich schijnbaar ongerepte natuur met een grote rijkdom aan planten- en bomensoorten. De barokke waterval vervolgt zijn weg door de rest van het park, waarvan hij een natuurlijk element lijkt uit te maken. De romantische Löwenburg, het "Chinese dorp" Mulang en de oranjerie met orchideeën, palmen en camelia's behoren tot de verdere bezienswaardigheden.